Inför er bröllopsfotografering

SkärGårdsbröllop på Västkusten

1. Vid planeringsmötet med er bröllopsfotograf: Diskutera det som ni tycker är viktigt att få med under fotograferingen. Ska fokus vara på endast er under vigseln eller är föräldrarnas reaktioner extra viktiga när ni delar era löften? Vilken eller vilka platser är ett måste att bli fotade vid, slottsmiljö eller vid havet? Innan min man Erik friade till mig visste jag vart jag skulle fota mina framtida bröllopsporträtt (ja, jag såg till att det blev den platsen 😂). Jag är alltid förbered med dessa frågor under planeringsmötet, för att diskutera viktiga detaljer med de som bokat mig. Däremot är det inte alla bröllopsfotografer som har ett planeringsmöte och då är det extra viktigt att ni nämner vad fotografen absolut inte får missa.

2. Om ni planerar att ha tärnor och marskalkar som går in före brudparet vid vigseln, se gärna till att de går in med långt avstånd från varandra. Det finns en risk annars att den personen som går först skymmer den som är bakom, om de går för nära efter varandra. Om ni vill att fotografen ska hinna fotografera alla tärnor och marskalkar samt vara säker på att det blir en bra bild på alla, brukar jag påminna brudparet att tänka på detta.

3. Om ni har gratulationer utanför kyrktrappan meddela gärna er värd eller toastmaster att ingen får stå i dörröppningen eller intill väggen närmast trappan. Fokus borde vara på er och inte att någon annan står där 😊

4. Fundera gärna på detta innan ert bröllop en extra gång:
Exempelvis förberedelser, first look eller golden hour är delar av dagen som har blivit mer populära att få med på bild. Finns det någon ytterligare del av dagen som ni önskar att er fotograf följer med på?

Pluspoäng hos fotografen:
– Om ni har en kyss i slutet av vigseln, kyss gärna lite längre och en extra gång, fotografer tycker om att hinna få flera utsnitt av kyssen.

– Unplugged wedding, helst inga telefoner under vigseln.

– Gå gärna långsamt ut efter vigseln!

Tre tips för att maxa bröllopsdagen:
Räkna in extra tid: Räkna in extra tid vid förflyttning och förberedelser för att slippa förseningar, det är absolut inte värt att stressa på bröllopsdagen!

Avsätt gärna 1,5h-2h för porträttfotografering, tiden kommer försvinna så snabbt! Jag och min man fotade våra bröllopsporträtt i två timmar på bröllopsdagen och det kändes som en timme.

Om ni avsätter 15 minuter för en fotografering vid solnedgången, får ni en mysig stund bara ni två och en paus vid alla intryck. Mitt tips är då att gå ut en stund efter middagen och ett plus är då att ni får ännu fler fina bilder.